Nanogenerator kan skape energi av snø!

Forskere i USA har oppfunnet en nanogenerator som kan bli et veldig nyttig tilskudd til solcellepaneler i fremtiden: de kan nemlig sørge for at panelene fortsetter å produsere energi selv om de er dekket av snø!

Forskerteamet, som har base på Universitetet i California, Los Angeles (UCLA), har altså designet og funnet opp et lite apparat som kan utnytte det energiproduserende potensialet man finner i snø.

Oppfinnelsen er med andre ord en triboelektisk nanogenerator som har fått navnet TENG, og denne skal altså kunne generer energi ved bruk av statisk elektrisitet.

Nanogenerator silikon snø
Forskere på UCLA i USA har laget en nanogenerator med silikon som kan skape elektrisitet av snø! Foto: PxHere.com

Genererer elektrisitet av snø

TENG er laget av silikon, og silikon er et materiale som har en negativ ladning. Snø er positiv ladet og når disse to stoffene kommer i kontakt med hverandre bytter de elektroner og produserer dermed energi.

’Snø er allerede ladet, så vi tenkte rett og slett: hvorfor ikke ta et annet materiale med motsatt ladning, trekke ut ladningen og skape elektrisitet’, sier kjemiker og biokjemisk forsker Maher El-Kady. Han er medlem av teamet og medforfatter av rapporten de har produsert i tidsskriftet Nano Energy.

Selv om TENG kun produserer små mengder elektrisitet sier teamet at oppfinnelsen en dag kan bli nyttig som komplementær teknologi til solcellepaneler. Snøfall forstyrrer funksjonaliteten til solcellepanelene ettersom at ikke engang solstrålene når inn til panelene på grå vinterdager.

Med TENG på laget kan en vedvarende tilførsel av kraft være mulig,

Kan også brukes til trening

Kanskje enda mer umiddelbart vurderer teamet TENG som noe man kan bruke til å spore trening. Enheten er selvdrevet og den kan derfor være en bra bærbar enhet for idrettsutøvere som driver med vintersport. Dette kan gjøres ved for eksempel å feste den under en sko. Den kan også fungere som en værstasjon som samler inn data om hvor mye snø som har falt og i hvilken retning – samt måle retning og hastighet på vinden.

’Det er en veldig smart enhet’, sier Richard Kaner, som er seniorforsker på teamet, og som også er blant en av verdens mest siterte lærde på fagfeltet. ’Enheten kan virke i avsidesliggende områder ettersom den skaper sin egen energi og ikke trenger batterier.’

TENG er liten, fleksibel og billig å produsere. Dens tynne silikonlag er festet til en elektrode for å fange opp ladningen.

Kaner, El Kady og deres kollegaer har god erfaring når det kommer til oppfinning av energihøstende enheter. I 2017 skapte de en solcelledrevet enhet som produserer både energi og drivstoff, og i år har de laget en selvutløsende bevegelsessensor og strømgenerator for brannmenn.

Solcellepaneler er en viktig kilde når det kommer til fornybar energi og er noe som integreres på mange nye bygninger. En nytt Space10-prosjekt med navn Solarville har vist hvordan samfunn kan kombinere solcellepaneler med blokkjedeteknologi for å lage et byttesystem av energi mellom naboer.

Kilde: Dezeen.com