Støtteordning til energisparende tiltak

Støtteordning energisparende tiltak

I Norge i dag finnes det en hel haug med støtteordninger for forskjellige energitiltak, og vi kan god si at vi er priviligerte som sådan. Her på denne siden får du en oversikt over hvilke energitiltak som utløser rett til støtte fra Enove for privatpersoner i Norge i dag.

Å redusere energiforbruket er noe vi alle burde etterstrebe og det er mange tiltak vi kan gjøre. Problemer for mange av oss er at det i mange tilfeller kan tære for hardt på bankkontoen vår, og da er det greit å vite at det finnes en rekke støtteordninger for energitiltak i Norge.

Å utløse støtte for energisparende tiltak er ikke komplisert, men det krever allikevel at du setter deg inn i saken. Som vi tidligere nevnte gir vi deg her en liste over hvilke tiltak som gjøre en slik investering noe lettere for din økonomi.

Støtte til energisparende tiltak i Norge

Sjekk ut hvilken støtte du kan få for å redusere energibruken din

Energirådgivning

Det er ikke alltid greit å vite hva som er det beste energisparende tiltaket for akkurat deg og din bolig. Da kan det være kjekt å ta kontakt med en energirådgiver som kan gi deg gode tips og anbefalinger for din bolig. Hvis du velger å leie inn en energirådgiver kan du få inntil 7.500 kroner i støtte. Husk på at dette også gjelder for din fritidsbolig / hytte.

Støtte: Inntil 7.500 kroner

Støtte til akkumulatortank

Hva i all verden er en akkumulatortank? Jo, det er rett og slett et varmemagasin for varmt vann. En slik tank har den egenskapen at den lagrer varmt vann, og fordelen med den er at varmetapet er lite over langre tid. Se på det som en lagerbygning fylt med varmt vann og hvor du kan hente ut det du trenger på et senere tidspunkt. En annen fordel er at effektbelastningen blir jevnere, og dette igjen betyr at du kan gjøre strømutgiftene mindre. Støtte til akkumulatortank ligger for tiden på 5.000 kroner.

Støtte: 5.000 kroner

Støtte til til å fjerne oljefyr og oljetank

Du visste kanskje at bruk av oljefyr / oljetank er forbudt fra 2020? Hvis du har en slik liggende i bakken, så bør du kjappe deg med å få den fjernet. Ja, det koster litt, men du kan skaffe deg hele 10.000 kroner i støtte fra Enova for å få den fjernet – og det gjelder også for hytta! En oljefyr med vannbårent anlegg gir deg gode muligheter for å bytte ut det gamle anlegget med et nytt, og da f.eks. vannbåren varme.

For at dette tilskuddet skal kunne utløses må du samtidig legge om til en varmeløsning som er støttet av Enova. Vær rask: støtten fjernes / utgår ved forbudets inntreden i 2020.

Støtte radiator

Støtte: 10.000 kroner

Støtte til å fjerne oljekamin og oljetank

Oljekaminer og oljetanker finnes det mange av i Norge! For å fjerne både kaminen og tanken får du 3.000 kroner i støtte – hvis du på samme tid installerer en vedovn som brenner rent, en luft-til-luft varmepumpe eller en pelletskamin. Også her er fristen for å søke om tilskudd før forbudet trer i kraft i 2020. Skynd deg!

Støtte: 3.000 kroner

Støtte til luft-til-vann varmepumpe

Trenger du en luft-til-vann varmepumpe? Da vil vi anbefale deg å kjappe deg, for den 1. juni 2019 reduseres støtten fra 10.000 kroner til 5.000 kroner! Spar penger på lavere energiforbruk ved å installere en luft-til-vann varmepumoe for å varme opp vannet til vannbåren gulvvarme, varme opp vann til radiatorer eller til å forvarme tappevannet du bruker.

Støtte: 10.000 kroner (5.000 kroner fra 1. juni 2019)

Støtte til væske-til-vann varmepumpe

En varmepumpe som dette henter energien som er lagret i enten sjø, fjell eller jord for så å bruke den til å varme opp vann som brukes i vannbåren gulvvarme eller radiatorer. Dette gir følgelig et lavere energiforbruk enn ved bruk av strøm, og man får en veldig god varme i huset. Støtte til væske-til-vann varmepumpe er for tiden på 20.000 kroner, men reduseres til 10.000 kroner 1. juni 2019. Vær rask!

Støtte: 20.000 kroner (10.000 kroner fra 1. juni 2019)

Støtte til avtrekksvarmepumpe

En pumpe som dette kalles også for en ventilasjonsvarmepumpe. Dette er en snedig liten sak, og grunnen til dét er at den henter varmen får den luften som ventilasjonen trekker ut fra kjøkken og våtrom! Deretter gjenbrukes denne varmen til å varme opp rom, varmvann etc. Støtten er pr. i dag på 10.000 kroner, men også denne reduseres til 5.000 kroner 1. juni 2019.

Støtte: 10.000 kroner (5.000 kroner fra 1. juni 2019)

Støtte til vannbåren varme

Hvis du ønsker å installere varmbåren varme i huset ditt har du muligheten til å få 10.000 kroner i støtte til dette. Hvis du for eksempel skal gjennomføre en større oppussing hvor gulvene skal byttes ut er dette absolutt noe å tenke på. Vær oppmerksom på at du må ha en oppvarmingsskilde til varmtvannet som skal gå i rørene rundt om i huset, og bruker du vanlig strøm til dette kan du forvente noen fete strømregninger. Du skal bruke en fornybar varmekilde, og det som anbefales er luft-til-vann varmepumpe, solfangere, biokjel, eller væske-til-vann varmepumpe.

Støtte: 10.000 kroner

Støtte til bio-ovn med vannkappe

Hva er dette for slags merkelige greier da? Jo, en bio-ovn med vannkappe fordeler varmen til huset i et vannbårent system. Du bruker pellets eller ved å fyre med, og 80% av varmen du får varmer opp vann i en lagringstank før det deretter sendes ut ved behov. Støtten til et slikt prosjekt er inntil 10.000 kroner.

Støtte: Inntil 10.000 kroner

Støtte til biokjel

En biokjele er kjekt å ha i hus, og denne bruker bioenergi som utvikles ved å brenne enten flis, pellets eller ved. Energien som utvinnes bruker man til å varme opp vannet til vannbåren gulvvarme eller vannet til radiatorne. Den kan også brukes til å varme opp tappevannet ditt. For å gjennomføre en slik installasjon får du 25.000 kroner i støtte – men kun frem til 1. juni – så skynd deg!

Støtte: 25.000 kroner (10.000 kroner etter 1. juni)

Støtte til el-produksjon

Tenker du ambisiøst og kunne tenke deg å produsere egen elektrisitet? Dette kan være smart for da kan du få inntil 28.000 kroner i støtte! El-produksjon innebærer kort og godt at noe av ditt eget behov for elektrisitet dekkes av din egen produksjon. Til dette skal det brukes fornybare kilder, og det betyr f.eks. vind eller sol. Og det som er enda bedre: strømmen du ikke bruker kan du selge til nettselskapet! Husk på at dette krever en plusskundeavtale.

Støtte: Inntil 28.000 kroner

Støtte lage strøm

Støtte til solfanger

Hvis du har planer om å installere et solfangeranlegg kan dette gi deg en støtte på inntil 15.000 kroner. Forskjellen på solfangere og solceller er at solceller produserer elektrisitet, mens solfangere bruker solenergi til å varme opp hus og vann. Anlegget monterer du på vegger eller tak, og kan følgelig spare strøm på å bruke solas energi til oppvarming.

Støtte: Inntil 15.000 kroner

Støtte til varmegjenvinning av gråvann

Nok et snedig prosjekt som gjør at du kan spare penger på strømforbruket ditt! Hva er gråvann, spør du deg kanskje? Joda, det er det skitne vannet som vi etterlater oss etter bruk. Tenk klesvask, dusj, matlaging etc. Har du lagt merke til at dette vannet gjerne er varmt? Et slikt varmegjenvinningssystem bruker denne varmen til å forvarme nytt kaldtvann som tas inn i huset. Genialt. Støtten til dette ligger på 2.500 kroner.

Støtte: 2.500 kroner

Støtte til oppgradering av bygningskropp

Et godt gammeldags tiltak. En støtte på inntil 150.000 kroner venter på deg hvis du foretar en skikkelig oppgradering av boligen din. Her snakkes det om en helhetlig tankegang som krever at man tar for seg omfattende energibesparende tiltak i oppussingen. Kort fortalt snakker vi er varmeisolasjon over det hele! Tapet av varme etter en slik oppgradering vil være betydelig og redusere energiforbruket ditt drastisk.

Støtte: Inntil 150.000 kroner

Støtte til balansert ventilasjon

Hva kan ikke de ingeniørene pønske ut? Her får du et helt spesielt viftesystem gir deg frisk og ren luft og som samtidig fjerner den brukte luften. Den gamle luften inneholder varme og 70-90% av denne trekkes ut og overføres til den nye. Den nye og friske varme luften kjøres ut igjen i boligen din, og du trenger da ikke bruke penger på å varme opp denne. Her venter det inntil 20.000 kroner i støtte, men denne reduseres til 15.000 kroner fra 1. juni 2019.

Støtte: 20.000 kroner (15.000 kroner fra 1. juni 2019)

Støtte til varmestyringssystem

Mangler du styring på energiforbruket ditt? Da er et varmestyringssystem det du er ute etter. Enkelt forklart gir dette deg en glimrende mulighet til å tidsstyre varmen i boligen din, alt etter når du er hjemme eller borte, eller etter tid på døgnet. Dette gir deg en fin mulighet til å spare strøm og dermed også penger.

Kilde: Enova.no